Pekárna Křepenice v gastromapě Lukáše Hejlíka

KKKřepenice, Pekárna Křepenice (27.8.20) – pozor, varování, půjde o velmi nadšený report! Příběh Aleny Kramešové je totiž křupavý, krásně vykynutý a skvěle upečený. Z valašského Vsetína se dostala do Londýna, pak Prahy, aby se nakonec přestěhovala do Křepenic u Sedlčan a začala tam péct chleba v domácí pekárně. V křepenické středověké tvrzi si naživo vyzkoušela ošatkové pečení chleba v peci. Aby mohla otevřít opravdovou pekárnu, prodal její manžel veterána Tatrovky. Dneska Pekárna Křepenice peče 300 kvasových chlebů denně, můžete si tu nakoupit i skvělé další farmářské mléčné výrobky nebo uzeniny. A taky lokální pivo Baštýř od Penzion a Pivovar Nový Rybník. A pak ty jejich boží dvojctihodné koláče, škvarkové pagáče nebo honzovy buchty, to je ráj.

V sámošce na návsi je teď kolonial, který si přejete mít v každé vsi, kdy aspoň jeden v okrese nebo kraji! Tohle je za nás inspirující a přitom tak přirozená cesta. Nejde o žádný vykalkulovaný trendy podnik (a říkáme to z pozice, že je máme rádi), je to prostě normální obchod se skvělým zbožím. Zastaví vás už ta vůně. Současně v něm pracuje spousta dam, měli jsme možnost si s nima popovídat o celém tom příběhu a zdá se, že ho věrně sdílí.

Dali jsme si flat white (!), roast i příprava konzervativní, nicméně ve skle a míře tak jak má být, ale když si k tomu dáte jejich nadupaný koláč, ve kterém je farmářský tvaroh, narvaný do krajů. Když si dáte jejich škvarkový pagáč nebo bulku nacpanou zelím a škvarky. Když si uděláte nákup, ze kterého máte radost. Pokecáte přes pult s dámama, které ví, co dělají, proč to dělají a jakou to má cenu (a tady jsou na řemeslné pekařství ceny opravdu skvělé), je to radost. A říkáte si, anooo, tohle je živoucí důkaz toho, jak se to u nás posunuje. Jak něco navazuje na tradici a co nejpřirozeněji se posouvá. Je to vlastně rozkošné, vidět tu řemeslný chleba (jak žito, tak pšenice/žito skvělý!), farmářské mléčné výrobky, knedlíky ze sedlčanské Knedlíkárny nestříkanou sezónní zeleninu od Váchů a do toho drogerie, prostě vesnický krámek který se narodil z Jednoty.
Byli jsme v podniku přes půl hodiny a za tu dobu se tam otočilo dost možná padesát lidí. Křepenice dováží i v okolí, ale jejím cílem je, aby všichni jezdili pro jejich voňavé věci do Křepenic. Nádhera! Co myslíte?

Originální příspěvek si můžete přečíst zde.

Lukáš Hejlík, Herec a autor Gastromapy

Přejít nahoru