Akce, Zprávy z pekárny

Ptáte se a my odpovídáme

100%, zitny, chleb, vaclav krizek

Naši práci děláme srdcem a z těch nejkvalitnějších surovin. K tomu přidáme správné, tradicemi prověřené postupy a chleba či koláčky jsou na světě. Je to jednoduché, ale chápeme že v době rozmrazovaných potravin, šizených chlebů se prostě ptáte. To co je pro nás v pekárně normální, v supermarketu nenajdete a naopak.


Některé otázky se logicky opakují a tak jsme si j vypsali do nejčastěji položených otázek. Takže hurá na ně.

  • Kde se nachází vaše pekárna s krámkem?

No přeci v Křepenicích. Přímo vedle kapličky na návsi. Pokud jedete od Prahy tak projedete kolem kapličky dál a jsme po pravé straně, pokud od Sedlčan tak po levé. 🙂

  • Je váš 100% žitný chléb skutečně 100%?

Jasně, je ze 100% žitné mouky, vody, soli a kmínu.

  • Přidáváte do chleba lepek?

Nepřidáváme lepek ani žádné další „dobroty“. Zkrátka bez Éčka a tečka! Teda vykřičník.

  • Co je to žitný kvásek? Mohu ho mít doma?

Ano, můžete. Kvas pouze žitná mouka a voda. A to správné kvašení… Nezaměňujme s droždím. Na rozdíl od různých urychlovačů a náhražek, chleby vyrobené z tradičního kvasu se vyznačují specifickou chutí a vůní. Během procesu kvašení navíc vznikají látky, které ho přirozeně konzervují, a pečivo pak zůstává déle čerstvé. Opravdu kvasový chléb je lék pro naše tělo.

  • Jak uchovávat kváskový chléb?

Pokud takový chléb koupíte a chcete ho udržet chutný více dní, rozhodně ho nedávejte do igelitu nebo do lednice. Dobře upečený chléb patří prostě jako za starých časů zabalit do utěrky či látkového pytlíku a uložit do chlebníku, zamezit přístupu vzduchu. Chléb volně ložený v papírovém či látkovém pytlíku uschne, ztvrdne. Dnes už doma nemáme takovou vlhkost, jako měli naši předkové

  • Proč má kvasový chléb tmavou a tvrdší kůrku?

Kvalitní chléb, který je upečený z žitného kvasu, má mít pevnou tmavě hnědou kůrku, která by měla při zmáčknutí praskat. Střídka uvnitř chleba by ale měla být měkká a vláčná. Při jeho nákupu však mnozí z nás docela tápou a tak se rozhodují na první omak, tedy zmáčknutí, zda je chléb opravdu měkký. Což je ale špatně. „Právě pevná vypečená kůrka chrání vnitřek chleba a udrží jej tak déle čerstvý.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *